Dental Partners

Bij elk tandartsbezoek krijg je steeds het gevoel dat je tandreiniging wel iets beter kan. Na het verwijderen van tandsteen door de tandarts merk je dat je wat bloed wegspoelt en je krijgt ook standaard de klassieke opmerking dat je tussen de tanden “ook wel eens” mag reinigen.

Gelukkig blijkt uit recente studies dat niet de poetsmethodes het grote verschil maken, het belangrijkste is dat je 3 x per dag, gedurende een drietal minuten poetst.

Ook VOLT-presentator Kobe Ilsen deed de test.

Daarnaast is toch wel gebleken dat elektrisch poetsen op langere termijn echt wel betere resultaten geeft ter preventie van tandvleesontstekingen. Dit betekent dus dat tandplak aan de tandrand toch wel beter wordt verwijderd met elektrisch poetsen. Wat geregeld vergeten wordt, is dat tandplak (een mengsel van bacteriën en voedingsresten) ook een variant op de tong heeft. Hoe meer je hiervan verwijdert, hoe groter de kans op een gezonde mond.

Als je nu bekijkt wat voor mondverzorgingsproducten je zoal kan kopen, dan krijg je steeds dat verhaal van de bomen en het bos. Dus hoe begin je er nu aan? Bij de aankoop van je (elektrische) tandenborstel zijn er specifieke oplossingen voor verschillende problemen. Als je uitgaat van een bepaalde klacht, volgt de keuze van borstel, tandpasta, interdentaal reinigen en mondspoelingen als vanzelf. Na een tandartsbezoek is het moment gekomen om zijn advies te gebruiken en blijkt de keuze helemaal niet meer zo moeilijk. Hieronder vind je een eenvoudige beschrijving van mogelijke problemen in de mond, waarna de aangepaste keuze van de tandarts wordt voorgesteld.

Bloedend tandvlees 

... wordt veroorzaakt door tandplak en bacteriën die de kwaliteit van je tandvlees aantasten. Bij het poetsen krijg je wat bloedverlies en bij het naspoelen van de mond merk je rode bloedsporen in je spoelbak.

 Advies van de tandarts

 Een aangepaste reiniging verhindert dat je tandvlees gaat terugtrekken of inkrimpen, wat op lange termijn losse tanden veroorzaakt.

 Bij het elektrisch poetsen maak je gebruik van een meer gesofistikeerd toestel dat intensiever reinigt.

→ Qua tandpastakeuze ga je best voor een pasta met veel Na bicarbonaat of een ontsmettingsmiddel.

→ Minstens 1 x per dag interdentaal reinigen met borsteltjes of tandenstokers en naspoelen met een ontsmettende mondspoeling doet wonderen.

Gevoelige tanden 

... Worden veroorzaakt door teruggetrokken tandvlees waardoor de tandhalzen worden blootgesteld aan warmte en koude.

 Advies van de tandarts

→ Aangepaste tandpasta's bevatten Ka nitraat en strontium die de gevoeligheid verminderen. Je kan deze tandpasta ook na het poetsen aanbrengen waardoor je sneller resultaat boekt.

→ Ook mondspoelingen om na het poetsen te gebruiken, zijn erg effectief.

Tandaanslag en verkleuringen 

Koffie en thee evenals roken kunnen plaatselijk gele verkleuringen op de tanden veroorzaken.

 Advies van de tandarts

Na bicarbonaat als poeder of in tandpasta (whitening tandpasta) gaat deze aanslag op een eenvoudige manier verwijderen.

→ Je kan een aangepaste borstel op je elektrisch toestel zetten om de aanslag weg te schuren.

→ Nieuw zijn tandpasta's die het tandoppervlak terug egaliseren en op lange termijn het “wit-effect” behouden.

En als je geen problemen hebt 

Maak dan gebruik van een tandpasta die je tandglazuur beter beschermt tegen zuren en suikers. Sterk tandglazuur vermijdt gaatjes en dus problemen. Eenmaal daags tussen de tanden reinigen en een elektrische tandenborstel met een nieuwe reinigingsborstel doet de rest. Afhankelijk van je poetstechniek gebruik je een ronde borstel (Cross Action) als je tand per tand wilt reinigen of een rechthoekige borstel (Trizone) als je op een klassieke manier je gebit wilt reinigen.

Hoe moet je dan tussen de tanden reinigen 

Je mag best eens vergelijken of je houten tandenstokers, tandenstokers met haartjes op, kleine borsteltjes en/of flosdraden, al dan niet dik of dun verkiest. Door tussen de tanden te reinigen, verbreek je de structuur van tandplak en vermijd je tandsteen... waardoor je de kans op gaatjes, bloedend tandvlees en tandsteen vermindert. Zo kan je met een gerust gemoed naar je volgende tandartscontrole!

Recente berichten

Webshop categorieën: 
De selectie van de apotheker: