Neem je tandarts mee naar huis!

Na een 6-maandelijks preventiebezoek aan de tandarts krijg je vaak te horen dat je je tanden niet goed genoeg poetst. Maar wat zijn dat juist de beste manieren om goed te poetsen?

Het overkomt me elke keer. Mijn 6-maandelijks preventiebezoek aan de tandarts kwam er aan en ik moest weer wat extra mijn best doen bij het tanden reinigen. En o ja de borsteltjes om tussen de tanden de tandplak weg te halen waren weer eens op. Ook de vorige keer weer werd ik wat ongemakkelijk toen er tandsteen weggenomen werd en er wat bloed te voorschijn kwam. Slecht poetsen weet je wel… en dat als zoon van een tandarts. Gelukkig is mijn vader op pensioen, anders veranderde de tandartsopmerking in een preek en werden er nog wat andere (terechte) zaken bij betrokken.

Wat is nu de beste manier om je tanden te poetsen 

 

 

Even alles op een rijtje, er zijn 4 manieren van poetsen: 

1 De klassieke manuele borstel

3 x per dag poetsen gedurende 3 minuten. De poetsmethode verschilt al eens, maar tandenborstel en tandpasta zijn voordelig. Nog wat stokjes of borsteltjes om tussen de tanden te reinigen en klaar is kees. Spijtig genoeg krijg je zo niet alle tandplak weg, dit wordt bevestigd door heel wat studies.

De technologie staat ook niet stil… en zo kwamen de elektrische tandenborstels op de markt.

2 De oscillerende elektrische tandenborstel

Het eerste model dat uitkwam was een tandenborstel met een ronde kop. Deze borstel reinigt tand per tand en is in zijn laatste versie helemaal geëvolueerd naar de perfecte reiniger van uw tanden.

3 De sonische elektrische tandenborstel

De “sonische” versie van de elektrische borstel was de nieuwe wind in de tandreiniging. De borstel gaf een leuk trillend gevoel aan de tanden en blijkt toch heel wat marktaandeel af te snoepen van de ronde borstel.

4 De Trizone elektrische tandenborstel

Recent werd een nieuwe versie van de normale borstelkop (Trizone) uitgebracht, waarvan de gekleurde haartjes heen en weer bewegen en de tandplak “wegvegen”. Deze borstel werd ontwikkeld voor gebruikers die nog altijd heen en weer poetsen met hun elektrische tandenborstel. Daardoor geeft deze borstel betere resultaten als de ronde kop, omdat hij beter de tandplak wegveegt... een beetje zoals we vroeger manueel poetsten. Bij een correcte poetstechniek geeft de oscillerende borstel (2) toch wel een betere bescherming op lange termijn.

Wat moeten we nu kiezen? 

Het aanbod is groot, om nog maar te zwijgen van de verschillen in prijzen en de kracht van de motor. Daarenboven zien de goedkope modellen er redelijk identiek uit en moet ik al die “dure” gadgets maar een plaats zien te geven in de badkamer.

Gelukkig is er nog zo iets als het “orakel van Delphi” voor tandverzorging. Ik ben er even de Cochrane studie gaan bijhalen en dat maakt de keuze al iets gemakkelijker. Oral B heeft voor elk wat wils en voor de 4 manieren van poetsen alle toebehoren en/of toestellen beschikbaar, je kunt hen dan ook niet verwijten om commerciële motieven bij deze studie te induceren.

 • De beste reiniging verkrijg je met ronde kop elektrische tandenborstel. Deze borstel combineert een draaiende beweging met een trilfunctie. Met een motor van Oral B2000 of meer kan je een perfecte tandhygiëne bekomen door 3 x / dag 3 minuten te poetsen. Nog even tussen de tanden reinigen en het volgende tandartsbezoek kun je met complimenten van de tandarts afronden… Of misschien toch nog niet?
 • Verder onderzoek toont aan dat poetsen met een poetswekker bij de helft van de (gemotiveerde!) deelnemers betere resultaten geeft, niet iedereen houdt zijn 3 min poetsen aan!! Toch niet als we enkele maanden de tandenpoetsers volgen. Blijkbaar worden er ook bepaalde gedeeltes van de tanden minder gepoetst dan andere… zonder dat we het merken.
 • Ook de druk van de borstel op de tanden speelt een belangrijke rol, weet jij of we nu te veel of te weinig druk geven? Al een tandarts gehoord die daar in adviseerde? Het is altijd te veel of is het misschien te weinig…? De oplossing bestaat… Even naar dit filmpje kijken!


  DOWNLOAD DE APP!
  Nu begrijp je wat ik in de titel bedoel met de tandarts mee naar huis te nemen! Je smartphone werkt in samenwerking met je eigen elektrische borstel als coach en controleur. Elke week kan je even de gegevens van je borstel naar je smartphone transfereren. Bij het volgende tandartsbezoek kan de controle ondersteund worden door de poetsgegevens. De tandarts kan zijn opmerkingen nu individueel voor u verfijnen. Resultaten zijn gegarandeerd en perfectie kan nagestreefd worden.

  De moeite niet?
  Je eigen gebit kan nu je leven lang meegaan, nu techniek en eenvoudige controle hand in hand gaan. Daar kies ik toch voor! Implantaten, kunstgebitten en partiële prothesen mag de tandarts voor anderen reserveren. Goed poetsen is de boodschap en bijsturen doet mijn smartphone wel.

Misschien mag ik nu wel om de 12 maanden naar de tandarts, ik zal het eens navragen bij mijn volgend bezoek.